Een template website, wat is daar mis mee?.

Een template website, wat is daar mis mee?.

We worden veel benaderd door bedrijven met de vraag of we de vindbaarheid van hun website kunnen optimaliseren. Want; de website rankt nauwelijks in Google.

Wanneer een website pas met veel pijn en moeite is te vinden in de zoekmachines, gaan bij ons de alarmbellen al rinkelen. Zeker wanneer de website al langere periode live staat.

Natuurlijk begrijpen we dat, wanneer er nog maar weinig energie gestoken is in SEO, er niet wordt gerankt op topposities. Tegelijkertijd, op bijvoorbeeld de merknaam of de naam van een dienst in combinatie met de plaatsnaam, zou de website toch wel een positie moeten pakken.

Template website

Terug naar die bedrijven die aangeven dat hun website vrijwel onvindbaar is in Google. In een behoorlijk aantal gevallen ontdekten we vrij snel dat we te maken hadden met een zogenoemde template website. Ofwel, een kant-en-klare WordPress website, die als demo website wordt geïmporteerd op het domein van het betreffende bedrijf.

Wat is er mis mee een WordPress template website?

We begrijpen dat, zeker startende of kleine bedrijven, kiezen voor de makkelijke en goedkope optie. En die optie zou kunnen zijn om een kant-en-klare demo website te importeren. Even de teksten en foto’s wijzigen, en de website staat.

En dat klopt, ingewikkelder dan dat is het niet. Voor weinig geld en met weinig inspanning staat er snel een website. Zo’n website zou prima kunnen dienen als online visitekaartje, wanneer je verder weinig belang hecht aan je website en ook weinig plannen hebt voor doorontwikkeling. Want maatwerk functionaliteiten integreren in een template website heeft vaak veel voeten in de aarde.

Online prestaties template websites

Maar qua online prestaties zien we helaas veel onvolkomenheden in dergelijke template websites. We zoomen in op de gevolgen daarvan op het gebied van SEO (zoekmachineoptimalisatie). Ofwel, wat het voor gevolgen voor je resultaten heeft in Google.

Redenen waarom template websites (nauwelijks verschijnen in Google)

De slechte prestaties in Google is een optelsom van verschillende factoren. In veel gevallen zijn alle issues afzonderlijk wel te optimaliseren, maar perfect zal het daarmee nooit worden. Daarnaast kosten deze optimalisaties relatief veel tijd. In combinatie met het feit dat een dergelijke website daarna nog geen topprestatie zal leveren, vinden wij die optimalisatie vaak niet de moeite waard.

Wat zijn die factoren zoal?

  • Gebrekkige SEO-techniek
  • Slechte laadtijden
  • Grotere kans op veiligheidsissues
  • Problemen met comptabiliteit
  • Abandoned

Gebrekkige SEO-techniek

In veel gevallen zien we dat er SEO-technisch veel schort aan dergelijke templates. Veel daarvan is gelukkig wel te optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan het juist instellen van H1”s, H2’s en H3’s.

Slechte laadtijden

Bijna bij alle template websites zien we ondergemiddelde laadtijden. Dergelijke templates staan dan ook niet bekend om schone code. In het template zitten functionaliteiten die jij misschien niet gebruikt voor jouw website, maar onder de motorkap wel invloed hebben op de laadtijden.

Grotere kans op veiligheidsissues

WordPress an sich is een veilig CMS. Op voorwaarde dat het goed wordt onderhouden en de juiste beveiligingsmaatregelen zijn getroffen. Een ingeladen demo website verreist vaak nog een aantal aanvullende functionaliteiten die apart geïnstalleerd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan functionaliteiten voor sliders of shortcodes. Deze functionaliteiten zijn vaak gevoelig voor hackers en vormen dus een grotere kans op een veiligheidsissue. Minimaal wekelijks updaten kan hiervoor een oplossing zijn.

Problemen met comptabiliteit

Het uitbreiden van een website, door bijvoorbeeld het toevoegen van een webshopmodule, kan bij een groot aantal template websites zorgen voor comptabiliteitsproblemen. Wanneer een dergelijke websites wordt doorontwikkeld kan het zijn dat de website niet meer (volledig) functioneert).

Abandoned

Kies je toch voor een template website, kies dan nauwkeurig. Sommige templates worden, nadat ze zijn opgezet door de ontwikkelaar, niet meer up-to-date gehouden. Wanneer het thema geen updates meer krijgt, heeft dat invloed op de veiligheid en prestaties. Wanneer je dus kiest voor een template website, koop dan een template bij een gerenommeerde partij. Zo ben je verzekerd dat de ontwikkelaar je thema niet ‘abandoned’.

Website door COMMAR

Hecht je belang aan een technisch sterke website, die voldoet aan de Google-richtlijnen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Naast de sterke SEO-technische website, weten we ook van de hoed en de rand als het gaat om gebruikerservaring en conversie. Benieuwd wat we zoal al hebben ontwikkeld? Neem dan eens een kijkje in ons portfolio.

Sparren over websites?

Maarten van Lit
Specialist websites en webshops

+31 6 187 01 737

Deel deze post via:

LinkedIn
Email
WhatsApp
Template website

Inhoud van deze blog

Google marktonderzoek

Google marktonderzoek.

Ontvang unieke Google inzichten van jou en je concurrentie.

Je ontvangt binnen drie werkdagen een uitgebreid rapport met een analyse van eigen prestaties, en de prestaties van je concurrent.

Bekijk het voorbeeldrapport en bestel.

Google marktonderzoek

Google marktonderzoek.

Ontvang unieke Google inzichten van jou en je concurrentie.

Je ontvangt binnen drie werkdagen een uitgebreid rapport met een analyse van eigen prestaties, en de prestaties van je concurrent.

Bekijk het voorbeeldrapport en bestel.