WordPress onderhouden

WordPress onderhouden.

Ontdek alle ins en outs van WordPress onderhouden: Waarom, wat en methodes.

Hoe kun je het beste een website gemaakt in WordPress onderhouden?

We leggen je graag uit wat er precies onderhouden moet worden en hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Het onderhouden van een WordPress website is essentieel voor het waarborgen van de stabiliteit en de prestaties. Sterker nog, het niet of niet goed onderhouden van een WordPress website heeft al voor veel hoofdbrekens gezorgd. Resultaat van slecht onderhoud kan verschillen van een lage laadsnelheid tot een volledig defect geraakte website.

Alhoewel goede WordPress onderhouden website nooit de volledig garantie biedt niet gehackt of defect te raken (vanwege het open source karakter, daarover later meer), neemt het risico daarop gelukkig significant af. In combinatie met de juiste veiligheidsmaatregelen, instellingen en continue monitoring, is een goede WordPress onderhouden website veilig tegen kwaadwilligen.

Sterker nog; geen van de meer dan 50 websites die wij in beheer hebben, is in de achterliggende drie jaar gehackt of om andere redenen defect geweest.

Maarten legt iets uit

Waarom een website in WordPress onderhouden?

Er zijn verschillende redenen waarom WordPress onderhouden belangrijk is. We zetten het voor je op een rijtje:

 • Om de beveiliging te verbeteren.
 • Om nieuwe features op je website te installeren.
 • Om plugins en het websitethema compatibel te maken met de (nieuwste) WordPress versie.

 

Verbeteren van veiligheid

Het grootste belang van goed onderhoud aan je WordPress website heeft betrekking op de veiligheid van je website. WordPress is een open source CMS (content management systeem). Dat biedt veel voordelen.

 Vanuit de WordPress community kan met deze manier van werken actief worden bijgedragen aan verdere ontwikkeling van dit CMS. Natuurlijk kunnen er tijdens de ontwikkelingen ook beveiligingsfoutjes insluipen. Die worden verholpen middels updates.

Een ander fenomeen (helaas veelvoorkomend), is dat geprobeerd wordt WordPress websites te hacken. Vrijwel op elke WordPress website worden pogingen ondernomen. Deze hackpogingen zijn geautomatiseerd en hebben in veel gevallen als doel om vanaf jouw webserver spam-mails te versturen

Middels zogenoemde bruce-force attacks zijn er soms per uur wel honderden inlogpogingen op een WordPress installatie. Wanneer je website niet up-to-date is, is de kans veel groter dat je gehackt zult worden. Hackers hebben tenslotte de verouderde versies van WordPress of plugins uitgebreid kunnen bestuderen op eventuele beveiligingslekken.

Om nieuwe features op je website te installeren

Nieuwe versies van plugins of van WordPress bieden vaak ook nieuwe functionaliteiten binnen de betreffende plugins of binnen WordPress. Door te updaten worden deze functionaliteiten uitgerold op je website.

Compatibiliteit met WordPress

Het WordPress CMS vormt de basis voor jouw website. Plugins zijn dus geënt op WordPress. Eerder op deze pagina benoemde we al dat WordPress altijd wordt doorontwikkeld door de community van WordPress. Dat betekent dat de plugins mee moeten ontwikkelen, willen ze optimaal functioneren. Ook daarom is een goed WordPress onderhouden website noodzakelijk.

Wat moet er worden onderhouden?

 • CMS (WordPress)
 • Thema(‘s)
 • Plugins
 • PHP-versie
 • Database (optimaliseren)


Het updaten van je PHP-versie kun je eenvoudig doen via je hostingpakket. Dat laten we in dit artikel verder rusten, voor vragen daarover kun je contact opnemen met je hostingprovider.

Methodes WordPress onderhouden

We onderscheiden op hoofdlijnen twee methoden (er zijn meer manieren te bedenken) van WordPress onderhouden.

 • WordPress onderhouden vanuit de website.
 • WordPress onderhouden via een tool.

BELANGRIJK: Zorg altijd voor een back-up voordat je WordPress gaat updaten

Het onderhouden van een WordPress website is niet helemaal zonder risico. Nieuwe functionaliteiten kunnen zorgen voor conflicten met elkaar of met WordPress. Daardoor is het mogelijk dat je website defect raakt nadat je hebt geüpdatet. 

Zorg daarom altijd voor een back-up van je website voordat je gaat updaten. Je kunt deze back-up, indien nodig, weer terugzetten wanneer je website defect is geraakt (via de FTP).

Twee mogelijke tools die je kunt gebruiken voor het maken van een back-up van je WordPress installatie zijn:


Zeker weten dat je website niet defect raakt na een update? Test dan eerst de updates op een staging website.

Stappen WordPress onderhouden vanuit de website

Het updaten van het CMS, de plugins en de thema’s van een WordPress website kunnen vanuit de website zelf worden uitgevoerd. Tijdens het updaten is je website even niet bereikbaar en verschijnt er een melding dat de onderhoudsmodus actief is.

Aan de hand van onderstaande stappen (en in onderstaande video) leggen we uit hoe je via je website zorgt voor een goede WordPress onderhouden installatie.

1. Updaten van WordPress

Voor het updaten van WordPress naar een nieuwere versie voer je onderstaande stappen uit (vergeet niet eerst een back-up te maken):

 1. Klik vanuit je dashboard op ‘updates’
 2. Bekijk of WordPress geüpdatet moet worden onder ‘Een geüpdatete versie van WordPress is beschikbaar’
 3. Klik op ‘Updaten naar versie …’

WordPress onderhouden

2. Updaten van plugins

Plugins kun je updaten via onderstaande stappen:

 1. Klik vanuit je dashboard op ‘updates’
 2. Bekijk of en welke plugins geüpdatet moeten worden onder ‘Plugins’
 3. Selecteer de plugins en klik op ‘Update plugins’

Plugins WordPress updaten

3. Updaten van thema’s

Het updaten van je thema en eventueel andere geïnstalleerde thema’s werkt hetzelfde als het updaten van de plugins.

 1. Klik vanuit je dashboard op ‘updates’
 2. Bekijk of en welke thema’s geüpdatet moeten worden onder ‘Thema’s’
 3. Selecteer de thema’s en klik op ‘Update thema’s’

WordPress thema updaten

Plugins automatisch laten bijwerken

Het is mogelijk om de plugins op je WordPress installatie automatisch te laten bijwerken. Wij raden dit echter af, maar adviseren periodiek (bij voorkeur dagelijks) te controleren op updates en handmatig de updates door te voeren. Het nadeel van automatisch updaten is dat er niet gelijk een check wordt uitgevoerd waarbij wordt gekeken of de updates niet hebben gezorgd voor een defect aan de website.

WordPress onderhouden via een tool

Er zijn, naast het updaten vanuit de website zelf, ook andere manieren om een website in WordPress te onderhouden. Met name wanneer je meerdere websites in beheer hebt, is dat makkelijk. Welke tool je kiest, is afhankelijk van je voorkeuren en budget.

Wanneer je budget hebt voor het onderhoud van je WordPress website, adviseren wij overigens dit neer te leggen bij een WordPress specialist. Zo heb je zelf geen omkijken meer naar het onderhoud van je WordPress website en wordt de kwaliteit van je website gewaarborgd door de specialist.

COMMAR biedt ook deze dienstverlening? Meer daarover? Laat via het contactformulier onderaan deze pagina weten dat je interesse hebt, dan sturen we je alle informatie, inclusief prijsindicatie, toe.

Overige tips voor een hogere veiligheid van WordPress

Less is more, dat geldt zeker ook voor je WordPress website. Want meer plugins op je website zorgen ook voor een grotere kans op een beveiligingslek. Bij de meeste websites die wij in beheer nemen, zien we veel overtollige en ongebruikte thema’s geïnstalleerd staan. Onnodig en zelfs een risico voor de beveiliging.

We zetten daarom een aantal tips op een rij, die naast goed WordPress onderhoud, bijdragen aan veilige en moeilijk hackbare website.

 1. Verwijder overbodige thema’s.
 2. Verwijder overbodige plugins,
 3. Installeer beveiligingsplugins.
 4. Zoek een betrouwbare hostingpartij.
 5. Wijzig je WordPress inloglink.

1. Verwijder overbodige thema’s

Het is belangrijk om overbodige thema’s te verwijderen. We adviseren altijd één thema (bij voorkeur een WordPress thema), naast je actieve thema, geïnstalleerd te laten staan.

 1. Navigeer vanuit je dashboard naar: Weergave > thema’s
 2. Klik vervolgens het thema aan dat je wilt verwijderen
 3. Kies rechtsonder voor ‘Verwijderen’
 4. Doet dit voor alle overbodige thema’s

2. Verwijder overbodige plugins

Heb je inactieve plugins geïnstalleerd staan op je website? Je kunt er beter voor kiezen om deze te verwijderen.

 1. Navigeer vanuit je dashboard naar: Plugins
 2. Selecteer de overbodige plugins
 3. Selecteer vervolgens ‘Verwijderen’ en klik op ‘Toepassen’

3. Installeer beveiligingsplugins

Er zijn verschillende beveiligingsplugins. Zoals Wordfence en Sucuri. Dit soort plugins verhogen, middels verschillende technieken, de beveilging van je website.

4. Zoek een betrouwbare hostingpartij

Goedkoop kan duurkoop zijn. Want ook de kwaliteit van je hostingpartij speelt een grote rol in de veiligheid van je WordPress website. Zoek in ieder geval altijd naar een hostingpartij die aangeeft geschikte hosting te bieden voor WordPress websites.

Ook wij bieden hosting aan voor WordPress websites.

5. Wijzig je WordPress inloglink

Standaard kun je inloggen door ‘/wp-admin’ te plaatsen achter de URL van je website. Door deze link te veranderen maak je het voor kwaadwilligen weer iets moeilijker om je website te hacken. Een plugin waarmee je dat kunt doen is: WPS Hide Login.

WordPress laten onderhouden door COMMAR

Je nooit zorgen maken over het technische onderhoud van je website? Wij nemen ook graag het onderhoud van jouw WordPress website uit handen.

Wij bieden:

 • Wekelijkse updates aan WordPress CMS, plugins en websitethema.
 • Periodieke back-ups (dagelijks, wekelijks of maandelijks).
 • Database optimalisatie.
 • Optimalisatie SPAM.
 • Installatie op de WordPress installatie van de COMMAR beveiligingsstandaarden.
 • Geen opstartkosten.


Samengevat: Een WordPress is uitermate veilig, wanneer er aandacht is voor intensief onderhoud van de website-installatie. Een goed onderhouden website behoudt bovendien goede laadtijden.

Ook geen zorgen maken over de technische staat van je website? Informeer ons naar de mogelijkheden door je gegevens achter te laten in onderstaand formulier. We sturen je dan alle informatie toe, inclusief prijzen.

WordPress onderhoud uitbesteden?

Maarten van Lit
Website specialist

+31 6 187 01 737

Twee mannen aan het werk

Navigeer direct naar:

WordPress onderhoud uitbesteden.

Wij hebben ervaring en alle know-how.