5 jaar COMMAR: Een terugblik.

5 jaar COMMAR: Een terugblik.

In juli bestond COMMAR 5 jaar! Een mooi moment voor een terugblik en natuurlijk een kleine vooruitblik.

COMMAR werd opgericht in 2018, nadat de opleiding ‘Communicatie’ door Maarten werd afgerond. Al voor die tijd werkte Maarten voor enkele kleine bedrijven, toen nog onder de noemer ‘COMMA’, opgericht tijdens de minor ‘Ondernemerschap’.

Begonnen als een studentenonderneming

In eerste instantie is deze studentenonderneming opgericht met het idee om bedrijven te helpen met het bijhouden van hun socialmediakanalen. Maar tijdens het maken van een website voor COMMA ontstond al snel het idee om de werkzaamheden te verbreden tot die van een reclamebureau.

In die periode werd er veel samengewerkt met onder meer designers en tekstschrijvers, om aan de brede vraag van opdrachtgevers te kunnen voldoen. Ook na inschrijving van COMMAR (COMMA stond al geregistreerd bij de Kamer van Koophandel) is deze werkwijze nog een poosje voortgezet.

De eerste jaren van COMMAR

De eerste jaren waren daarmee vooral een zoektocht naar een goede vorm en businessmodel voor COMMAR. Maar ook een ervaringsreis in het ondernemen. Zoals het optimaliseren van processen, het adviseren van klanten, klantgesprekken voeren, administratie, acquisitie, enzovoorts.

Jeroen bij COMMAR

Ongeveer twee en een half jaar na oprichting van COMMAR kwam Jeroen in beeld. Jeroen was tot die tijd een vriend en oud-studiegenoot van Maarten, en besloot na de studie ‘Communicatie’ ervaring op te doen als online marketeer bij een groot bureau.

De klantvragen van COMMAR verbreden zich in de loop van de tijd ook tot vraagstukken op het gebied van online marketing. Jeroen sprong voor COMMAR in dat gat.

Verscherpte positionering

In die periode viel ook het kwartje om de dienstverlening van COMMAR te vernauwen tot datgene waar we het meeste expertise en ervaring hadden. Maar vooral ook de meeste passie voor hadden; websites en online marketing.

Die stap resulteerde in een stevig vliegwiel effect. Onze positionering was scherper, en doordat we een afgebakende dienstverlening hadden konden we ook onderscheidende kwaliteit leveren.

In korte periode begonnen we voor steeds meer bedrijven te werken. Nog steeds voor ZZP en MKB. Maar die MKB-bedrijven begonnen wel steeds grotere bedrijven te worden.

Websites vanuit onze slaapkamer

Een mooi voorbeeld daarvan is onze klant ‘Wijngaarden VeiligGoed’. Van hun kregen we al het vertrouwen vanaf het moment dat we nog op onze slaapkamers (soms samen achter één bureau) werkte. Terwijl we beide nog maar parttime werkten voor COMMAR vanuit onze slaapkamer, realiseerden we voor hun al hun corporate website en namen we alles op het gebied van online marketing uit handen.

Kantoren in Dordrecht

Juist het vertrouwen van onze klanten in die eerste periode heeft veel voor ons betekent. Zoals de keuze om de stap te maken om fulltime voor COMMAR te werken. In eerste instantie deden we dat vanuit ons eerste kantoor aan de Spuiweg in Dordrecht. Vanaf maart 2023 vanuit ons kantoor aan de Bomkade.

Trackrecord na vijf jaar COMMAR

Inmiddels zijn we de tel van het aantal websites dat we hebben gemaakt, een beetje kwijtgeraakt en hebben we bijna 100 websites in onderhoud. Op het gebied van online marketing zijn we inmiddels selectief in het aannemen omdat we nog altijd werken zonder personeel en onze beschikbare tijd daarom grenzen kent.

Plezier en chemie als basis

In deze hele reis, waar bovenstaande beschrijving slechts een korte samenvatting van is, staat het plezier voor wat we doen altijd op nummer één. We vinden het vooral heel leuk wat we doen. We genieten er van om resultaten te halen voor onze klanten door middel van websites en online marketing. De chemie tussen ons beiden is daarvoor een belangrijke basis.

Hoe je een heldere websitenavigatie opzet

De volgende vijf jaar COMMAR

En nu? We hebben vanaf 2018 lang gedagdroomd over het hebben van een eigen bedrijf, klanten en een eigen kantoor. Inmiddels zijn we in dat opzicht waar we wilden zijn. We genieten enorm van ons kantoor en de prachtige ligging aan de Oude Maas bij Dordrecht.

Voor de komende periode hebben we geen ambitie om te groeien en te kiezen voor personeel. Een belangrijke reden daarvoor is dat we willen vasthouden aan het plezier (en relatieve onbezorgdheid) wat we nu met elkaar hebben. Maar ook om de kwaliteit te kunnen blijven waarborgen.

Onze klanten kunnen richting de toekomst vooral rekenen op een stabiele partij op het gebied van online marketing. Met specialisten die inhoudelijk weten van de hoed en de rand, die nauwlettend de ontwikkelingen volgen en daarvan profiteren. Niet voor niets worden we steeds vaker door andere bureaus ingeschakeld als specialisten bij bepaalde opdrachten.

Met deze visie op de toekomst blijven we het betaalbare bureau voor kwaliteitswerk en (dat vooral) voor resultaat.

5 jaar COMMAR; een grote glimlach

Kortom; terugblikkend op deze vijf jaar overheerst dankbaarheid en een grote glimlach. Dankbaar richting die klanten die ons al vertrouwden zonder dat we enig trackrecord hadden. En een grote glimlach omdat we beide enorm veel plezier hebben in wat we doen en voor wie we mogen werken.

Sparren over websites?

Maarten van Lit
Specialist websites en webshops

+31 6 187 01 737

Deel deze post via:

LinkedIn
Email
WhatsApp

Inhoud van deze blog

Google marktonderzoek

Google marktonderzoek.

Ontvang unieke Google inzichten van jou en je concurrentie.

Je ontvangt binnen drie werkdagen een uitgebreid rapport met een analyse van eigen prestaties, en de prestaties van je concurrent.

Bekijk het voorbeeldrapport en bestel.

Google marktonderzoek

Google marktonderzoek.

Ontvang unieke Google inzichten van jou en je concurrentie.

Je ontvangt binnen drie werkdagen een uitgebreid rapport met een analyse van eigen prestaties, en de prestaties van je concurrent.

Bekijk het voorbeeldrapport en bestel.